pátek 16. července 2021

TinyHA: digitální vstupy a výstupy

Množství zařízení se dá spínat přímo, bez relativně složité komunikace po sběrnici. Pro spínání čekoholiv jsem vytvořil jednoduchý DPS s relé, nejčastěji na 24V, některé jsou ale i na 12V a 5V. Každé relé je opět v "mističce" vytvořené 3D tiskem a zalité nehořlavým epoxidem.

A co tedy relátka spínají? Otevírání vrat garáže (paralelně k ovládacímu tlačítku), topné žebříky v koupelnách (přímo 230V v zásuvce), část venkovního osvětlení, aktivace blokování ohřevu TUV, čerpadlo v retenční nádrži, do budoucna je v plánu inteligentní cirkulace TUV.

Venkovní osvětlení je specialitka - je to vlastně převážně dekorace, tedy LED pásek na pár místech a nízkopříkonová LED bodovka namířená na jeden ze stromů, který je vidět z ulice. Spíná se se západem slunce a vypíná ve 23h. A zároveň se sepnutím je odblokování PIR čidlo pro detekci pohybu osob v okolí vstupních dveří, které následně přes další relé spíná klasické venkovní osvětlení. Tím je zajištěno, že i s levným PIR čidlem nesvítím uprostřed noci, když kolem projde kočka.

Systém mám dále několik digitálních vstupů. Detekce otevření vrat garáže (magnetická kontakt), spoušť domovního zvonku (takže existuje záznam, kdy kdo zazvonil - ano, pošťačka tvrdila, že tedy s tím dopisem byla... a já vím 100%, že ne), detekce externího napájení (kvůli výpadku elektřiny). Vše je připojeno na GPIO centrální řídicí jednotky, což je Raspberry Pi Zero W. O něm ale podrobněji příště.

Zvonek má příjemný gong dostatečné intenzity, jedná se o model z Aliexpressu s přidaným DCDC konvertorem. PIR senzor je typ Panlux SL2400/C. Požadavkem byla černá barva. Elektronika všech levných kusů je plus mínus stejná, snímač a obvod BISS0001 nebo jeho klony. Rozdíl je ale v zakrabičkování, které je pro funkci dost důležité - samotné moduly z Číny se chovaly hrozně, senzor od Panluxu díky krabičce o dost lépe. Část čočky obvykle zalepím gafou, aby zorné pole zabíralo jen to, co má. Elektroniku PIR snímače jsem z poloviny vyházel. Místo 230V a relé na výstupu jsem nechal nízkonapěťové napájení a otevřený kolektor, takže je vše připojené UTP kabelem, který vede do vhodného místa. Relé na 230V spínající světla je umístěno v jedné z instalačních šachet uvnitř domu.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné! Těším se na další články! :)

pako řekl(a)...

No sláva, už jsem vás odepsal jako zcela zabraného profesí - jen tak dál, vidím že už jste pořídil dům a povil potomka, tak ať se daří a chuť k bastlení na vysoké úrovni vydrží!

Škoda, že jsem podíval až teď, vždyť blog se probudil už v srpnu ...

alpov řekl(a)...

Dík! Uvidíme, jak dlouho mi to vydrží, ale zatím je materiálu dost, budu se snažit jednou za měsíc dva něco napsat :-)