sobota 10. listopadu 2012

MapGen v2.5d, v3.0d - nové definice

Tentokrát jen stručný update - jak poznamenal Logout v komentářích k poslední verzi, opět funguje možnost stahovat již sloučené podklady. Čili odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil - nově stačí místo prokládání vrstev zvolit přímo č. 12 (turistický podklad s turistickými značkami), č. 13 (turistický podklad s cyklotrasami) nebo č. 14 (turistický podklad se značkami i cyklotrasami). Zrychlení je značné, protože není potřeba dělat proklad v počítači, je již hotový.

Nové verze s aktualizovanými definicemi podkladů jsou ke stažení jako MapGen v2.5d (pro OziExplorer, 3,05 MB) a MapGen v3.0d (pro Locus, 3,05 MB). Žádné další vylepšení jako třeba sloučení 2.5 a 3.0 nebo dokonce podpora SQLite se nekoná, není čas, klasika.

Ještě bych rád z diskuze vyzdvihl odkaz na Logoutův blog, kde najdete obstojnou konkurenci MapGenu pro přátele příkazové řádky a Linuxu, aneb mých nechutných 640 řádek Delphi převedeno na 120 řádek čistého Perlu. S trochou škodolibosti upřímně přeji hodně úspěchů - kdo někdy do světa vypustil otevřený software, o který se pak chtě nechtě musí starat, jistě chápe :-)



Edit 3.7.2013: Změnil se formát URL používaný na mapy.cz, do adresy přibyl vykřičník. Díky za upozornění v komentářích i mailem. Ke stažení aktualizované verze MapGen v2.5e (pro OziExplorer, 3,05 MB) a MapGen v3.0e (pro Locus, 3,05 MB).



Edit 15.12.2013: Na mapy.cz jsou dostupné nové podklady pro zimní - lyžařské turistické mapy. Aktualizovány definice podkladů v INI souborech, ke stažení aktualizované verze MapGen v2.5f (pro OziExplorer, 3,05 MB) a MapGen v3.0f (pro Locus, 3,05 MB).

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jenom ještě přidám další nápad na vylepšení a to ten, že bych docela uživil možnost stahování více "zoomů" najednou. Tedy generoval by se najednou např: 11, 12, 13.

Zatím to dělám tak, že si nechám vždy předgenerovat pouze batch pro stažení kachlí a ty nakopíruji za sebe a nechám ho chroustat.

Anonymní řekl(a)...

Tak za to bych se taky intenzívně přimlouval. Jeden zoom je v dnešní době málo. Jen se obávám, že alpov nemá na tento projekt dost času, když od prosince ani nereagoval. Je to velká škoda.

alpov řekl(a)...

On nemá čas na nic, tu trochu volna dělí mezi hromadu dalších věcí, od regulace vytápění EMIR, přes bezdrátové teploměry, malé Linuxové krabičky, MapGen, transceiver Alva... až po další hromadu pracovních projektů, které náplní často odpovídají jeho koníčkům, takže je poslední roky docela utlumily :-)

Stahovat víc zoomů ve verzi 2.5 pro Oziho asi nemá smysl. U 3.0 pro Locus by se to určitě hodilo. Já vždycky tahám jen relativně malou oblast a využívám toho, že název souboru se generuje korektně i s číslem zoomu, takže prostě vždycky ručně posunu posuvníkem zoomu a dám znovu spustit. Uznávám ale, že to není pohodlné a pro velké plochy je to pěkně k ničemu... doplním možnost definovat rozsah do příštího release, otázka je, kdy bude.

Anonymní řekl(a)...

Velký dík za reakci.
Pochopitelně těch více zoomů myslím pro Locus.
Mně by stačilo jen trochu nakopnout, jak těch víc zoomů dostat do jednoho souboru se stávajícím aparátem Mapgenu při "ručním" zpracování.
Pokud to vůbec Locus umí z .tar souboru zobrazovat více zoomů. To mi není úplně jasné.

alpov řekl(a)...

Locus to umí, ale ne z jednoho souboru, nýbrž z adresáře. Letmo je to popsané ke konci http://blog.alpov.net/2012/02/mapgen-v30-tar-mapy-pro-locus.html. Z MapGenu po opakovaném spuštění pro různé zoomy vypadne několik souborů (třeba Brno12.tar, Brno13.tar a Brno14.tar), ty pak uložím do /Locus/maps/Brno a Locus je korektně načte a zoomuje přes ně. Zatím je ale MapGen negeneruje najednou, musí se po jednom (ať už spustit nebo aspoň vytvořit batche).

Anonymní řekl(a)...

Prosím pěkně o radu se souřadnicemi. Chci si stahnout definovanou plochu map. Nefungujeme mi ale správně ten odkaz na rohy map v prohlížeči na Mapy.cz (Win7, IE 8).
Kilometry čtverce jdou-ale nic moc pro můj účel.
A přímé souřadnice UTM mi také nejdou(neumím?).Souřadnice UTM se pokouším získaz zde, neboť na mapy.cz nevidim UTM:
http://www.touskov.cz/modules/mapy/poi.php?lang=cs&web=touskov_&active=0#m=cesko&z=2&x=373246&y=5515679

Poradíte mi jak si jednoduše nad mapou kliknutím definovat oblast stažení mapy? Díky!

alpov řekl(a)...

UTM je trochu zamotanější, zůstalo tam z historických důvodů a ten formát bych musel hledat, zapomněl jsem to. Hrubý výběr oblasti je ale snadný, stačí na mapy.cz najet na spodní dolní roh vybírané mapy tak, aby požadovaná oblast byla přibližně ve středu obrazovky, a okopírovat link v adresním řádku. Totéž pak pro pravý horní roh vaší oblasti.

Anonymní řekl(a)...

Jede vám někomu verze 2.5 pro Oziexplorer? Vytvoří mi to png nebo jpg s velikostí 0 bajtů a nulový obsah je už v souborech v adresáři resultmap. Verze 3 soubory vytvoří, ale ta nejede pro Oziexplorer. Nebo to někomu jede? Díky

Anonymní řekl(a)...

Takže vyřešeno tak, že jsem nakopíroval celý adresář c\cygwin\bin do adresáře mapgen\cygwin. Tak třeba to někomu taky pomůže.

alpov řekl(a)...

Díky za info. Asi to záleží na tom, co je nainstalované v systému - u mě na PC s Win7 funguje v2.5 v pořádku, teď jsem ji zkoušel na čistém systému s XP ve virtuálu a tam běží taky, takže netuším, co může být špatně.

Anonymní řekl(a)...

Info:
Přímé okopírování Linku z adresního řádku pomoci CTRL+C mi nešlo, je tam přidaný navíc "!", nutno smazat.

Anonymní řekl(a)...

24. 6. 2014 3:15 - Mnoho nových funkcí a kompletně nový design – nové Mapy.cz v provozu.
To je radosti, zase nový design a nová konstrukce URL :(
Při zadání URL z mapy.cz do MapGenu je třeba drobná úprava, stačí jen nahradit "zakladni?" za "#!" a vše funguje jak má.
Takže např. "...mapy.cz/zakladni?x=15.11..." změnit na "...mapy.cz/#!x=15.11..." je to OK.
Testoval jsem obyčejnou, leteckou a turistickou mapu, vše OK.