čtvrtek 12. července 2012

MapGen v2.5b, v3.0b - turistické mapy, update Cygwinu

Dnešního dne se mapy.cz vytasily se zbrusu novou turistickou mapu, která na rozdíl od starší verze už používá formát PNG, bylo tedy třeba aktualizovat definiční soubory MapGenu. Nová vrstva již obsahuje overlay turistických i cyklo značek, většině uživatelů bude tedy stačit zvolit 0 a bude hotovo.

Po dlouhé době jsem aktualizoval podpůrné utility z balíku Cygwin, tj. tar, netpbm a především wget. Hlavním důvodem aktualizace byla nová verze wgetu, která již podporuje HTTP/1.1, a tedy korektně zvládá keep-alive připojení. Tím se rychlost stahování zpravidla několikanásobně zvýší. Další změnou (pouze ve v3.0b pro TAR mapy) je možnost tvorby TAR archivu bez rekomprese obrázků - při vypnutém resamplování barev a jediné zdrojové PNG vrstvě nejsou obrázky převáděny na PNM a zpět, ale rovnou kopírovány do finálního archivu. Použitelné zejména pro novou vrstvu turistických map, zrychlení je řádové.

Ke stažení - klasická verze pro OziExplorer je označená MapGen v2.5b (3,05 MB), verze pro generování TAR map aplikace Locus jako MapGen v3.0c (3,05 MB). Až bude čas (cha cháááá), tak bych rád obě verze spojil do jedné univerzální a opravil přímé zadání UTM souřadnic - v současnosti je to hrozná přepočítávačka z nějakého podivného, dávno opuštěného interního formátu, čili k ničemu.



Edit 1.9.2012: Tak mapám dlouho spojení turistických podkladů s turistickými a cyklo značkami do jedné vrstvy nevydrželo, už je zase potřeba smíchávat 0,1,2. Pro stahování MapGenem pomalejší, ale univerzálnější. Opravil jsem chybu, kdy ve v3.0b nefungovalo generování při více vrstvách a vypnutém resamplování PNG, nyní již ve v3.0c běží korektně.

10 komentářů:

David Pavlík řekl(a)...

Mockrát děkuji za rychlou opravu. Váš program je opravdu úžasný.

Anonymní řekl(a)...

Při přímém zadání souřadnic (StartX - StopY) nevygeneruje správně seznam dlaždic ke zpracování. Do txt souboru vepíše jenom:
http://mapserver.mapy.cz/turist/10_0000000_0000000

alpov řekl(a)...

Vím o tom, toho se právě týká ta poznámka v poslední větě. Časem opravím, ale není to prioritní.

Anonymní řekl(a)...

Nové mapy končí na hranicích, což je jejich dost zásadní nedostatek. Škoda.
To samozřejmě není chyba výborného mapgenu. Dík za něj.
Petr

Unknown řekl(a)...

Nedalo by se udelat zvlastni verze podobne jako 3.0, ale aby byl exportem souborovy system stejny jako geokuk ? Ten totiz umoznuje stahovani pouze do zoomu 13 :-(

alpov řekl(a)...

Ačkoliv geokuk neznám, letmým pohledem na net to vypadá jednoznačně na omezení tohoto softu a je nesmysl to obcházet jiným softwarem. Chce to přesvědčit autora, aby to opravil, je to prkotina na chvilku. Ohvězdičkujte http://code.google.com/p/geokuk/issues/detail?id=98 , případně autorovi napište... ať nejsem jediný, koho uživatelé popohánějí :-)

Unknown řekl(a)...

Jasne hvezda pridana :-) jinak stale ma geokuk i mapgen oproti napr MOBACU nedostatek, ktery umocnuje to, ze mapy.cz neposkytuji podklad pro sk. Je to obdelnihove zadani. Potrebuju nejak ze stazenych kachcli ziskat jednotlive informace o souradnicich - podle zdejsiho navodu se mi to nepovedlo (uz neplati? /32 +... -...)
Muzu poprosit o priklad jak treba z kachle "ůttur_5_8000000_7800000.kachle" ziskam souradnice treba ve formatu, ktery je v url? Udelam si improvizovany nepresny polygon a pak budu testovat, zda je kachle v nem obsazena ci nikoliv a tak odfiltruji to obrovske mnozstvi odpadu pouze s vrstevnicemi.

Jinak prevod do formatu geokuk byla hracka zbouchal jsem to v PHPku a celou moravu v zoomech 10-14 to prevedlo za "minutku"

Unknown řekl(a)...

tak uz jsem to dal cele do kupy, jenom kdyz je velky filtracni polynom, tak to trva hrozne dlouho :-( mozna by to v c++ jelo trosku rychleji, ale nevadi.

Kdyby mel nekdo zajem muzu poskytnout PHP kody:

prepocet interni -> UTM
UTM -> WGS
filtrovani dle polynomu
prepis do slozek pro geoget

tedka uz mi to pracuje asi 48hodin a z moravy nestihlo ani jednu vrstvu :-D

Anonymní řekl(a)...

Bohužel ve vygenerovaném obrázku ve vrstvě 0 chybí turistické značky. V případě, že se použijí vrstvy "0,1" tak sice tur. značky doplní, ale jsou značně nepřesné.
Nešlo by to opravit ?

alpov řekl(a)...

Turistické značky ve vrstvě 0 nejsou, viz dnešní edit původního příspěvku. Proložení by mělo být přesně stejné jako při zobrazení na mapy.cz, značky jsou tažené vedle cest, aby byl výsledný obrázek přehledný.