pátek 11. září 2009

MapGen v2.4 - teď už bez instalace

Zadařilo se mi vytrhnout z pracovního vytížení a konečně jsem dal dohromady žádanou aktualizovanou verzi MapGenu. A co je tedy nového?

Především jsem z balíku CygWin "vykousal" potřebné programy a knihovny a přibalil je přímo k archivu MapGenu, takže nyní už není potřeba nic instalovat, stačí stáhnout archiv, rozbalit a jedem. Druhá zásadní změna je, že jsem zlikvidoval konzolovou aplikaci MapGenu a veškeré funkce převedl do GUI. No a nakonec jsem opravil dva bugy, na které jsem byl upozorňován - chybějící nové úrovně 17, 18 a chybu díky změně formáty odkazu na mapy.cz (@ -> #).

Ke stažení je tedy nový MapGen v2.4 (2735 kB) (již neaktuální - viz zde). Instalace veškerá žádná, rozbalit kamkoliv a spustit. Ač změny nevypadají zvenku nějak zásadně, uvnitř softwaru téměř nezůstal kámen na kameni, takže odhaduji, že budou nějaké problémy. Prosím tedy případné testery o komentáře, příp. maily, co nefunguje tentokrát.

Jinak já poslední dobou opravdu nevím kam dřív skočit (vlastně už od začátku "prázdnin"), zlepšit by se to snad mohlo někdy kolem prosince, až skončí dva rozsáhlejší projekty. Z novinek snad jen tolik, že už jsem Ing., jako doktorand jsem se zabydlel na URELu a že brzo budu doma QRV na KV, protože transceiver už je na cestě.



Edit 31.7.2011: Před pár měsíci se změnil formát URL na serveru mapy.cz, s novým tvarem neumí současná verze MapGenu pracovat (viz komentáře). Prozatím funguje stará varianta, stačí rohy vyhledat na mapě old.mapy.cz a ty předat MapGenu. Otázka je, kdy mapy.cz starý systém odstřihnou, snad pak najdu čas k větší aktualizaci.



Edit 26.12.2011: Stará varianta na old.mapy.cz je bohužel asi definitivně pryč, takže MapGen v současnosti nedokáže určit rohy. Stahování samotné funguje, formát dat se nezměnil. Takže je potřeba WGS84 souřadnice, které mapy.cz momentálně ukazují v URL, přepočítat na UTM. Z UTM souřadnic už se dají snadno dostat souřadnice interně používané systémem mapy.cz (přepočet mapy.cz souřadnic na UTM: hodnota čísel se vydělí 32, od X se odečte 3700000, k Y se přičte 1300000). Teď to jenom implementovat a důkladně otestovat, já následující dva měsíce asi čas mít nebudu, ale zdrojáky MapGenu jsou tady ke stažení, takže kreativitě návštěvníků se meze nekladou :-)

34 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, nějak mi na mapách v Oziexploreru nástroj Scale ukazuje nesmysly. Přitom kalibrace map sedí. U zakoupených map mi to neděla. Čím to může být? Díky

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, co přesně máš na mysli nástrojem Scale? Hodně funkcí mapy zlobí, pokud nejsou dopočítané MM parametry, u téhle verze jsem to zapomněl zdůraznit: Vygenerovaná kalibrace pro OziExplorer neobsahuje Moving Map parametry, nezbytné mj. pro správné zobrazení oblasti mapy v náhledovém okně. Proto je po vytvoření mapy nutné ji otevřít v OziExploreru, odklepnout varování a MAP soubor znovu uložit - tím se MM parametry dopočítají.

Anonymní řekl(a)...

Diky moc,v 2.4 jsem zatim zadne problemy neodhhalil, funguje zcela podle mych predstav, rozhrani je srozumitelne a prijemne. tichym

Vlasík řekl(a)...

Ahoj, tak tohle je naprosto dokonalé. Moje nadšení z Oziexploreru bylo schlazeno nutností stahovat mapy z rapidshare. Taky mě napadlo, že by mělo jít stáhnout mapy přímo z mapových serverů, ale do takhle komfortní podoby bych to udělat nedokázal. Díky moc.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,

neches to vylepsit a misto wget tam dat primo stahovani programem?

staci pridat knihovnu
uses URLmon;

var
Vysledek:boolean;
kam:string; //cesta na disku kam ulozit;
adresa:string; // http adresa souboru


vysledek := UrlDownloadToFile(nil, PChar(adresa), PChar(kam), 0, nil)=0;

Jinak dobre program, uz sem si stvojeho kodu vzal kalibrovani a generovani dlazdic na svuj generator map. Doufam ze to nevadi :)

Anonymní řekl(a)...

Čau, stahování wgetem má řadu jiných výhod, nejdůležitější je, že udržuje spojení (HTTP KeepAlive) a že nepřepisuje už stažené soubory, lze u něj konfigurovat i timeouty a počty pokusů pro nespolehlivá připojení. Takže ne, o možnosti stahování v Delphi vím, ale nechci ji použít.

Zdroják je zveřejněný proto, aby se z něj dalo krást, žádný problém :-) Měl bych tam dopsat nějakou licenci, asi GPL... no až bude příště čas.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, zkošel jsem udělat svoji lokální mapu, ale výsledek je JPG soubor s nulovou velikostí :-(
Když jsem provedl úpravu vygenerovaných skriptů, tak jsem zjistil že nulovou velikost už mají některé line soubory a následně i výsledný soubor před konverzí do JPG. Nevíš kde by mohla být chyba?
Díky

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, pokud jsou nulové jen některé řádky, tak je to opravdu divné, tohle by se stávat nemělo. Jedině stad proto, že by ti zlobilo připojení k netu a wget něco nestáhnul. Pošli mi kdyžtak (sem nebo na mail) nastavení (souřadnice, detail a vrstvy) požadované mapy, zkusím to spustit u sebe. Bez toho asi neporadím.

Anonymní řekl(a)...

Tak už jsem to asi vyřešil :-) Mám pocit, že to bylo právě chybou stažených souborů. Po testu na jiném PC jede vše k maximální spokojenosti!
73! Petr OK1IN

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Zkusmo jsem si vygeneroval dvě mapy:
1) Turistická, formát PNG, velikost 12MB
2) Ortofoto, formát JPG, velikost 10MB (kilometr čtvereční)
Samozřejmě k oběma je MAP soubor.

Oba obrázky při prohlížení v PC vypadají dobře, obsahují co mají.

Ale boužel v OziExploreru 2.31 v telefonu (HTC HD2) při otevírání kterékoli z obou map vyběhne chyba Out Of Memory a mapa se nenačte.
Při tom ty mapy mi přijdou relativně malé jak vzhledem k RAM přístroje (448MB - a žádná jiná aplikace mi neběží), tak vzhledem paměťové kartě (16 GB Class6, jen z poloviny zaplněná).

Je to nějaká divná chyba, nebo je normální, že Ozi ani takto malý výřez bitmapové mapy nenačte? To mi přijde divné, pak by byl úplně k ničemu...

Předem díky za radu...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tohle nedokážu posoudit, mám zkušenosti s OziExplorerem jen na PC, kde s tím problémy většinou nejsou. Ale i 12MB PNG může po dekomprimaci jako bitmapa zabírat stovky MB paměti.

Bude to chtít zaexperimentovat, jak malá mapa může být. Případně zkus konvertorem převést mapu na formát OZF, ten je určený pro rychlejší načítání i na menších zařízeních.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je jedna z nejlepších aplikací na které jsem na internetu narazil. Používám ji už asi 2 roky.Ze začátku,když se jelo přes konzolu, museli se dopočítavat souřadnice přes mapcoord a nahrávát nejruznější pluginy si aplikaci dotáhl pro mě k naprosté dokonalosti. Uživatelsky jednoduché a hlavně funkční.
Ještě jednou chválím. Díky

Anonymní řekl(a)...

Díky moc, taková pochvala potěší :-)

Anonymní řekl(a)...

Hledal jsem program,který je schopný stáhnout mapu do obrázku,který předělám do formátu ogf2,aby mi to pobral starej SE P900,ve kterym mam SmartCom GPS.
A konečně jsem ho našel,takže můžu říct jediné.
"Díky, díky, díky,......"

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Aleši ,
po cca roce a půl jsem zkoušel si vytvořit mapu do Oziho pomocí původních nástrojů. Najednou mi to skončilo u MapCooru - přestal psát horní řádek a byl jsem v háji. Díky Tvém MapGen GUI jsem se dostal do úplně lehčího a naprosto komplexního způsobu práce. Moc děkuji za tento program - je báječný.
Zdravím, Petr.

krpi řekl(a)...

Ahoj vsem,

pokud potrebujete mapu z mapgetu dostat do oziexplorer CE (mobilni verze windows mobile) a hlasi Vam mobil ze nema dostatek mista, tak vyslednou mapu prozente programkem od ozi a to: http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html Jde pouzit ikdyz na PC neni nainstalovan oziexplorer.

Jinak chvalim autora, perfektni app. Do dalsi verze bych uvital primy vystup do ozfx3, nebo autospusteni img2ozf.

Anonymní řekl(a)...

Heh, tak uz konecne nemusim skladat screenshoty ve photoshopu :D :D Diky za super program!

Unknown řekl(a)...

Významný ušetření práce, tomuhle řikám pohodlíčko. Díky moc za to, jsem nadšen :)

Anonymní řekl(a)...

Dokonalé. Díky za spoustu ušetřené práce.

Anonymní řekl(a)...

AHOJ Prosímtě, potřeboval bych návod krok za krokem od nastavení tvého programu, až po otevření mapy v ozim ce. Něco jsem udělal špatně. Mapu ze serveru mi to stáhlo, v PC Ozim jsem mapu otevřel a po hlášce znovu uložil,ale v Ozi CE (po zkopírování souboru .map) mi to hlásí prázdný soubor....nemám soubor .ozf3.
Myslím, že takový návod by uvítali všichni, co vidí oziho prvně. Procoural jsem net,ale na nic použitelného jsem nenarazil. Vím že tvůj čas je drahý, ale moc PROSÍM BORG

Anonymní řekl(a)...

nemohli by ste uvolnit zdrojove kody alebo upravit program aj pre mapy http://mapy.hiking.sk/ (mapa sa ukaze az po zoomovani) dakujem

Anonymní řekl(a)...

Ahoj! Mapy na http://mapy.hiking.sk/ vypadají výborně... zdrojáky MapGenu jsou zabalené přímo v archivu, úprava by určitě byla možná, používá se podobný systém dlaždic 256x256px s overlay vrstvou, akorát jiný systém tvorby URL, takže by se muselo zaexperimentovat s tvorbou MAP souboru. Pokud by to někdo chtěl implementovat, rád to tady pak zveřejním. Já bych se do toho pustil zřejmě v případě, že by se mi blížila dovolená v horách na Slovensku :-)

K tvorbě návodu pro OziCE by to chtělo někoho povolanějšího, já jsem ho totiž nikdy ani nepoužil, mám jen velký OziExplorer pro PC. Nicméně můžu se tím zkusit proklikat, ozf3 formát má prý řadu dalších výhod, kromě podpory OziCE. Soubor ozf3 pro OziCE je ale třeba ještě vytvořit, uložení MAP souboru v Ozim je první krok, pak se prý musí udělat konverze pomocí programu Img2ozf dostupného z webu http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html. Snad pomůže aspoň takhle stručná informace.

Hillman řekl(a)...

Ahoj, to obdobné platí např. o mapách na atlasu. http://amapy.centrum.cz kdyby to někdo uměl a měl čas, upravit zdrojový program?? V určitém ohledu jsou ty turistické a cyklo mapy lepší než na www.mapy.cz
Hillman

Anonymní řekl(a)...

Mrkněte se na program Mobile Atlas Creator,
http://mobac.dnsalias.org/
Program má jak množstvi zdrojových map z Česka i okolí, tak i řadu výstupních formátů. Program je postupně vylepšován podle návrhů uživatelů. tichym

Anonymní řekl(a)...

mám drobnou poznámku, kdo se chce dívat na mapové podklady v provedení s výraznými barvami jako má slovenské území na servru mapy.hiking.sk tak pro území Česka je najde na http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/

Anonymní řekl(a)...

ahoj, mapy.cz změnily formát, nešlo by to prosím znova zprovoznit.... děkuji

Luděk Sladký řekl(a)...

Zkus mu předhodit odkaz na starší mapy: http://old.mapy.cz

Anonymní řekl(a)...

Sice jsem jinej Anonym, ale i já děkuji ... http://old.mapy.cz chodí stále.

Anonymní řekl(a)...

Mapgen je fakt úžasný prográmek ;-) již ho používám 2 roky,ikdyž teď jsem měl nějakou přestávku a koukám že mapy.cz se změnily! Díky za info old.map.cz, ale určitě bych uvítal kdyby byla možnost mapy tahat z nového serveru... Co kdyby ten old někdo vypnul ;-)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za mapgen, dobrá práce

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak už došlo k nejhoršímu, old mapy už nechoděj.

Anonymní řekl(a)...

Jj, bohužel. Aleši, plánuješ prosím opětovné zprovoznění Tvého super prográmku? Lepší na mapy.cz snad neexistuje a byla by velká škoda, kdyby skončil v propadlišti dějin :-). Díky Honza

alpov řekl(a)...

Nic až tak zásadního kromě souřadnic se na mapách nezměnilo, takže by mělo být možné MapGen upravit. Viz edit původního článku před pár dny, doufám, že se k tomu někdy dokopu... nebo se najde někdo jiný, kdo to udělá za mě :-)

alpov řekl(a)...

Nová verze MapGenu je na světe, viz titulní stránka blogu, takže 2.4 definitivně mizí v propadlišti dějin. Testujte! :-)