středa 13. května 2009

Eee 901: vylovení, vysušení, odbahnění

Jsem šikula, to je o mně všeobecně známo. Ale tentokrát se opravdu dařilo.

V pondělí jsme byli na Vranovské přehradě odlaďovat firmware regulátoru BLDC motoru, který je namontován v loďce. Už při minulém výletu na Vranov to stálo za to, kdesi uprostřed vody, bez náhradního regulátoru a bez vesel, jsem přeprogramoval firmware, abych následně zjistil, že už se loďka nerozjede. Tehdy jsem si užil pár minut extrémního programování, než se zadařilo motor opět oživit.

Tentokrát jsem byl mnohem šikovnější. Se vším se docela dařilo, už jsme chtěli udělat jen finální zátěžový test. No a ono se potvůrka molo houpe, k němu sotva přivázaná loďka, která se houpe ještě víc... já plné ruce krámů, jeden krok... a už jsem letěl. Jednou nohou po koleno ve vodě a elegantním obloukem do vody odhozený můj miláček, servisní a cestovní noťásek Eee 901.

Žbluňklo to krásně, scéna jak z Neváhej a toč. Kolegové se naštěstí rychle vytasili s hráběmi, pod molem mohla být hloubka tak metr a půl a po možná pěti minutách hrabání dna se podařilo noťas zachytit a vytáhnout. No vypadal jak vodník, takže jsem vyndal baterku a pomalu se s ním loučil definitivně.

Odpoledne jsem se samozřejmě rozhodl, že zkusím štěstí, důkladně ho vysuším a otestuji, jestli nežije. Vrhl jsem se na něj se šroubovákem a rozkuchal na padrť, viz první dva obrázky. Vše pořádně vysušit a nechat vyschnout na sluníčku. A pak začaly ty pravé nervy s oživováním.

Nejdřív - nic. Po chvilce ukecávání najel na pár sekund s několika chybovými hláškami (logicky CMOS checksum error, pak USB overcurrent a další). Nakonec jsem se dostal až k BIOSu, to jsem začínal doufat, protože nic nebylo evidentně špatné kriticky. Akorát v displeji zůstala část Vranovské přehrady, jak je vidět na třetím obrázku. Po připojení napájení se ozvalo děsivé syčení a pískání, nicméně po minutce se vytratilo... nějaká tlumivka zřejmě vyschla.

Následoval totální rozklad displeje. Ten se skládá ze samotného LCD panelu (naštěstí nepoškozeného), pod kterým je cca 6 vrstev různých difúzních materiálů na rozvedení LED osvětlení v horní strany. Vše důkladně slepené vodou. Po vysušení a znovusložení - a připájení při té příležitosti utrženého kablíku podsvětlení - začal displej vypadat k světu! Trošku šmouhy na pozadí zůstaly, ale co.

Základní desku jsem pořádně vykoupal v isopropylalkoholu, dvousložkovým lepidlem přilepil jeden sloupek, který jsem zřejmě při rozebírání noťasu urval, a pustil se do skládání. No nebudu vás dlouho napínat, Eeečko funguje! Tedy - ťuk ťuk ťuk - uvidíme, na jak dlouho, na některých místech byly patrné stopy koroze. Kapacita baterky to trošku schytala, ale nic hrozného, dnes jsem to zkoušel a vydržela 4,5hod při přehrávání DivXů.

Ještě štěstí, že používám na práci Subversion a všechny repozitáře i tak paranoidně zálohuji, o jednu starost jsem měl tentokrát míň, nemusel jsem lovit data. Ale copak asi se mi zadaří provést příště?



3 komentáře:

Adam H. řekl(a)...

Uff, tak to gratuluju :-)

Anonymní řekl(a)...

Gratuluju. A ještě pořád chodí ?

Anonymní řekl(a)...

No musím to zaklepat, ale zatím chodí jak hodinky :-)