středa 10. července 2024

Meteostanice a měření studny

Meteostanici na chalupě jsem již před delším časem předělal na kvalitnější DPS a přidal pár nových funkcí. Zejména zpětný kanál, který umožňuje konfigurovat parametry a spínat výstupy při každém updatu údajů, tj. nyní každých 20 hodin. Hlavní část experimentů byla zaměřena na spínání jednoho z výstupů podle porovnání aktuálních teplot rosného bodu uvnitř objektu a mimo. Cílem bylo opět zvýšit efektivitu vysoušení, pomocí řízení ventilátoru v Trombeho stěně. No, nápad dobrý, ale po necelých dvou letech šla stěna dolů. Vzduch byl zahřátý, ale vlhkost se samozřejmě ohřevem nezměnila, ventilace by musela vytlačovat chladnější vlhký vzduch z objektu ven, což by ale vyžadovalo ventilátor odhadem o dva řády výkonnější, než poskytl použitý počítačový. A to by kromě hlučnosti narazilo na napájení ze solárních panelů. K nové verzi meteostanice tedy už jen připojuji fotku revidované DPS a zdrojáky na Githubu.

A teď ty novinky - měření hladiny vody ve studni. Studna je původní kopaná, kamenná. Je pár metrů od silnice, kterou v zimě silničáři náležitě solí, takže násobně překročené limity soli, bakterie... no voda není zrovna pitná. Pomáhá pravidelné čerpání - a na to se opět hodí tvrdá data, jak rychle se v různých obdobích roku voda doplňuje.

Pro měření jsem po domácích pokusech s ultrazvukem použil tlakové čidlo TL-136 z Aliexpressu, varianta 0-3m. Není nejlevnější, ale zatím vypadá, že bude spolehlivě fungovat. Výstup je proudový 4-20mA pro hladinu 0-3m. Zajímavostí je přívodní kabel, který kromě dvou vodičů obsahuje také hadičku, sloužící pro měření referenčního tlaku. Čidlo je masivní a těžké, z obrázku to tak nepůsobí, ale je to fakt kusanec.

Jak dostat měřené údaje ze studny do GSM meteostanice? Do studny samotné vede z garáže UTP, takže první část připojení je jasná. Spoj ve studni jsem do kusu trubky zafouknul pěnou, snad to bude těsnit. A dál? Úplně se nabízí bezdrátový přenos. Měřič hladiny se prostě bude chovat jako další IT+ čidlo teploty, která jsou tam nyní už čtyři a meteostanice je poslouchá. Jen místo teploty v desetinách stupně Celsia bude posílat výšku hladiny v centimetrech.

Od nápadu k realizaci už je kousek. Hardware je bateriově napájený (2x AA), obsahuje step-up s čínským MT3608 na cca 12V a měření proudu pomocí INA180A1 na sériovém 5ohm odporu plus přesnou referenci LM4040. Aktualizace údaje probíhá jen jednou za hodinu, takže step-up se zapíná vždy jen na několik sekund a další hodinu je odpojený. Zároveň se krátce zapne displej s TM1637 a zobrazí výšku v centimetrech. Údaj se následně odesílá v náhodných 4-7sekundových intervalech pomocí RFM12B.

Zatím mám nasbíraných prvních pár dnů dat, ale vše vypadá funkčně, hodnota kolísá odhadem ±2cm. Ještě zakrytovat do vhodné krabičky z 3D tiskárny a dlouhodobě otestovat. Ale teď už dost elektroniky, jde se zazdívat, omítat, prostě zedničit!


  

  

Žádné komentáře: