čtvrtek 12. ledna 2012

MapGen v2.5 - nový formát mapy.cz

Po mnoha a mnoha urgencích jsem si konečně našel volné odpoledne a aktualizoval MapGen. Nová verze MapGen 2.5a (2737 kB) (již neaktuální - viz zdetedy podporuje zadávání rohů nebo středu mapy v novém formátu, který je dostupný na adresním řádku při prohlížení na serveru mapy.cz. Kromě toho jsem doplnil do definic jednu starší ortofotomapu.


MapGen prozatím neumí pracovat s mapami z ptačí perspektivy, které jsou nově dostupné - jejich adresa používá trochu jiné formátování. Dalším vylepšením do budoucna by mohlo být automatické počítání Moving Map parametrů v .map souboru pro OziExplorer, aby nebylo nutné mapy otevřít a uložit v Ozim jako nyní. Když už jsem zvládl převod z WGS84 na UTM, tak zpátky by to taky neměl být problém. Uvidíme, kdy se zase najde čas.

Zveřejněný MapGen je betaverze, je možné, že něco nefunguje jak má, zkoušel jsem to jen na kousku mapy kolem Brna. Kdyby něco, pište do diskuze.

27 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
diiik za upravu. Tvuj softik je super. Prave zkousim novou verzi 2.5 funguje celkem dobre, jen hapruji tecky versus carky v souradnicich. Kdyz okopiruju link ze seznamu prislusneho rohu, je to s teckou, do v pisovaciho pole v 2.5ce je potreba prepsat na carku, pak to funguje. S teckami mi to hlasi hlasku "14.649040 is not a valid floating point value."
Obecne v geodezii jsou carky a tecky problem:)

alpov řekl(a)...

OK, zkusil jsem na to jít jinak... já tu desetinnou tečku ošetřoval a na mém PC to fungovalo, ale je to fakt magie, taky už jsem to řešil víckrát. Tak zkus verzi 2.5a, viz link výše.

Anonymní řekl(a)...

Tak zatím velikánský palec nahoru!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj lidi. Rád bych se zeptal. Povedlo se mi tento program správně použít a teď mám dva soubory *.png a *.map. A teď bych potřeboval poradit jak ten *.png převést do *.ozfx3.
V návodu je to sice naznačeno. Ale já nepoužívám přímo ozi, ale jeho napodobeninu pro android Androzic. Který umí s mapami z oziho pracovat.
Děkuji za rady.

jak ten *.png převést do *.ozfx3. řekl(a)...

ozfx3 uděláš programem Img2Ozf
http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html

Anonymní řekl(a)...

ahoj, hlásím drobnu mušku: Verze 2.5a ssebou stále táhne jednopixelovou chybku v kalibraci. Referenční pixel v levém hornímu rohu (0,0) dostává souřadnice správné, ale pixel vpravo dole dostává souřadnice které náleží pixelu sousední dlaždice.
K nápravě je třeba v *.map souboru zvětšit číslo pixelu pravého dolního rohu o 1.
Například u mapy ze 2x2 dlaždic to znamená změnit číslo referenčního pixlu z 511,511 na 512,512

alpov řekl(a)...

No, tohle ani není chyba, je to schválně. Bál jsem se totiž, že Ozi nepřekousne, když bude mít kalibrační bod mimo rozměry mapy - klasicky se kalibrace třeba skenu dělala tak, že se naklikaly body, takže ty musely všechny ležet v obrázku. Takže jsem preventivně jeden pixel ubral, způsobená chyba je zejména u větších map zanedbatelná. Ale přiznám se, že jsem nezkoušel, jestli si Ozi (a nově Locus) s bodem mimo rozměry mapy poradí - pokud ano, mohl bych to odstranit a srovnat na úplně přesno.

Anonymní řekl(a)...

Používal jsem nějakou starší verzi, která sice nebyla zdaleka tak komfortní, ale umožnila dávkové spouštění, tak jsem si mohl pouhou změnou souřadnic v .ini souboru vygenerovat mapy poměrně velké oblasti. Bohužel mi tato verze nefunguje, 2.5a běží perfektně, ale nenašel jsem způsob, jak ji spouštět v dávce. Dá se to?
Dík, Tomáš

alpov řekl(a)...

V nových verzích s GUI ne. Zkusím si na to někdy příště vzpomenout a přidělat jednoduchý parametr, který by MapGen nechal jenom vygenerovat všechny dávky podle nastavení v INI souboru... ale aktuální verze to neumí.

Anonymní řekl(a)...

Opět jsem využil Váš mapgen. Na jaké číslo účtu můžu poslat symbolickou částku jako důkaz díků?

alpov řekl(a)...

Symbolickému uznání se rozhodně nebráním, číslo účtu je 670100-2202982179/6210 (mBank). Díky!

Anonymní řekl(a)...

Odesláno. Nechť se inspirují i ostatní dobrovolníci.
Mám jeden dotaz. Mám ČR rozdělenou dle podkladu SHOCARTu na cca 15 bloků. Někdy se mi stane, že mapgen vygeneruje 0 velikost png souboru. Není to ani tak jeho velikostí (cca 7k obr.) jako spíš souvislostí se státní hranicí. Vetšinou stačí mírně upravit (zmenšit) velikost a vše je OK. Není to žádný velký problém. Jen mě zajímá, čím by to mohlo být. S tou hranicí je to jen dohad, co si zpětně vybavuji...

alpov řekl(a)...

Tak tohle se mi před pár lety stalo taky, když jsem ještě stahoval celou ČR. Říkal jsem si, že až bude chvilka, tak se na to podívám, akorát že pak jsem si už ukládal vždycky jen kousek, který jsem potřeboval, a na stejný problém jsem nenarazil.

Pokud se vygeneruje nulový soubor, je to tím, že chybí nějaké podklady, které se měly stáhnout. Je to tak jak píšete, taky se mi to stalo u hranic. Můj tip je na nějakou chybu v přepočtu souřadnic, mám vše vyzkoušené pro UTM zónu 33U, jenže východ ČR už je 34U a s trochou snahy se dá na západě zabrousit i do 32U. Takže bude problém někde tam, ale zatím mě to netrápilo natolik, abych to řešil.

Anonymní řekl(a)...

Pro rychlejší práci s Mapgenem 3.0 doporučuji použít program Dataram Ramdisk (http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk) - vytvoří virtuální disk na ramce, kam nahrajete program Mapgen a spustíte. Je to opravdu rychlejší. Bohatě stačí 500 megabajtů a FAT32 (viz nastavení programu Dataram Ramdisk). Až skončíte s generováním pomocí Mapgenu, nezapomeňte tary přehrát na pevný disk, protože restartováním PC se obsah ramky smaže.
Testováno...
Je možné, že rychleji pojedou i starší verze Mapgenu, ale to jsem netestoval.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Zkoušel jsem tuto verzi a mám stejný problém s chybovou hláškou, jako bylo uvedeno dříve:'tp://www,mapy.cz/#l=2&z=13&x=15,981954' is not a valid floating point value. Zkoušel jsem změnit tečky v souřadnicích na čárky, jak zněla rada, ale stejnou chybu mi to hlásí i s čárkami. Je zajímavé, že v té chybové hlášce je za www čárka, i když mám v poli správně tečku.

alpov řekl(a)...

Tohle už je divné, spíš bych to připisoval špatnému zadání do editačního pole... stávalo se mi, že jsem chtěl text smazat a přepsat novým a místo toho zůstal "vlevo" schovaný kus staré adresy... nemůže to být stejný případ? Podle té hlášky to vypadá, že se vůbec nepodařilo rozparsovat řetězec adresy, který se dělí podle výskytu různých #x=, &y= apod.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za reakci na můj předchozí dotaz. Nedalo mi to, tak jsem zkoušel různé způsoby vkládání a nakonec se mi problém podařilo vyřešit. Problém byl v tom, že když se zobrazí na webu mapy a dá se vyhledat nějaké místo, tak v url zůstane pozůstatek toho dotazu a i když se pak různě s mapou hýbe a zoomuje, tak si adresa stále uchovává pozůstatek vstupního dotazu. Po zkopírování tohoto url do programu pak vznikla tato chyba. Nakonec jsem tedy zobrazil přímo čistou adresu www.mapy.cz, najel na požadovaný výsek mapy a url zkopíroval do programu. Takto vše již fungovalo, ani jsem nemusel zaměňovat tečky za čárky.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den díky za práci kterou jste si dal s mapgenem. Zajímalo by mě jestli by bylo technicky možné přidat vrstvu z mapy.cz která obsahuje turistické zajímavosti, přírodní zajímavosti, studánky atd.

alpov řekl(a)...

Nijak jednoduše bohužel ne. Tato vrstva není overlay obrázek, ale seznam bodů, na kterých se mají vykreslit značky, takže se nedá přidat k ostatním překryvům, jako jsou například cyklotrasy.

Anonymní řekl(a)...

Díky za novou verzi pro nové mapy.cz ... i já se připojuji k symbolickému uznání (směrem do mBank).

alpov řekl(a)...

Díky, Petře!

Anonymní řekl(a)...

Moc šikovný programek, jen dotaz lze stahnout i další vrstvu plánované trasy ?

alpov řekl(a)...

Ahoj, bohužel to nijak snadno nejde, plánovaná trasa je podobný případ jako body zájmu, nejsou uloženy v overlay vrstvě, ale vykreslovány javascriptem. Takže odpověď zní ne, MapGen to neumí.

Anonymní řekl(a)...

dobry program. Funguje bezproblemově. Diky za dobrou praci!

Anonymní řekl(a)...

A nedala by se oprášit myšlenka na verzi pro http://mapy.hiking.sk/

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, díky za perfektní prográmek...Je nová verze turistických map, které jsou již s vyznačenými turistickými a cyklo cestami. A jelikož již jsou ve formátu png místo gif, je potřeba v ini souboru v sekci [Base0] (Turistické mapy) přepsat ImgFormat na png
Toš tak. David

alpov řekl(a)...

Díky za upozornění. Definiční soubor jsem aktualizoval a přidal pár dalších vychytávek a aktualizací, viz nový příspěvek na blogu.