neděle 19. října 2008

Radioamatérské UTC hodiny řízené GPS

Na jaře proběhla u nás na ústavu soutěž Freescale Technology Application (zkráceně FTA), zaměřená na využití součástek firmy Freescale. Protože se šéfovi ve skříni válel multiplexní displej pro hodiny s nedodělaným řízením, který zbyl po jakési ne právě dokonalé bakalářce, a času bylo málo, padla volba na realizaci řídicího systému na bázi procesoru MC9S08AW16CFG (Freescale si opravdu libuje v nezapamatovatelných značeních součástek).

Hodiny byly navrženy tak, aby zobrazovaly UTC čas, s výhodou bylo využito staršího GPS modulu od Leadteku, který i při slabém signálu nepostačujícím pro navigaci vracel spolehlivě údaj o přesném čase. Navíc přímo ve formátu UTC. Zkrátka ideální konstrukce do KV vysílacího koutku na radioklubu OK2KOJ.

Některé z prací byly / budou publikovány na serveru hw.cz, dostal se mezi ně i můj článeček. Kromě toho touto cestou => dávám článek na svůj web <= (pro blog už mi přijde moc rozsáhlý). Kromě procesorů už jsem měl možnost od Freescale okusit také tlaková čidla řady MPXV5004, ale o tom někdy příště.

Jinak letos se kromě soutěže FTA chystá také FRC aneb Freescale Race Challenge. Každý soutěžící totiž dostane své malé autíčko, na školách budou autodráhy a úkolem je vytvořit software, který se pomocí akcelerometrů a dalších snímačů naučí neznámou autodráhu a pak ji projede maximální rychlostí bez toho, aby autíčko vypadlo z koleje. No není to krásná myšlenka? :-)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
kolik přibližně stojí ten GPS modul? Stačí řádově - jde mi jen o to, jestli pro mě má cenu se o to zajímat nebo ne :-)
Díky,
Lukáš

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, ten použitý byl ze šuplíkových zásob se starým čipsetem. Moderní a rozumně vypadající náhrada by mohl být např. Leadtek LR9450, u Sectronu za 600 Kč bez daně. Akorát má rozhraní RS232, takže by se musel přidat převodník úrovní.

Hodiny malých rozměrů (budík průměr 8cm) s touto GPS připravujeme k výrobě ve firmě, možná to bude dostupné i jako stavebnice. Čtyři LED segmentovky, AVR, MAX232, spínaný zdroj, nějaká bižuterie. Funkce hodin (UTC/CET/CEST), rychloměru, voltmetru a další.

Anonymní řekl(a)...

Pokud to bude stavebnice za rozumný peníz,Budík s GPS+ DPS+naprogramovaný AVR+spínaný zdroj což by stačilo,tak by se mě to taky líbilo a vážně uvažoval bych.
73 Láďa UNL