neděle 1. června 2008

Externí HDD a Ferguson D-880HX

Konečně máme po zkouškách, tak jsem se rozhodl, že si udělám radost a svůj postarší DVD/DivX přehrávač Yamada DVX-6700 vyměním za novější kousek železa. Volba padla na Ferguson D-880HX, zejména pro jeho podporu USB2.0, vynikající možnosti nastavení titulků a příznivou cenu. Recenzi tohoto přístroje si můžete přečíst třeba na serveru DIGIlidi, je to opravdu pěkná mašinka. Přehrávání z USB flashdisku fungovalo krásně, nicméně při připojení 2,5" 80GB HDD Hitachi v USB šuplíku, samozřejmě bez externího napájení, se ozvalo jen charakteristické cvakání. Inu nelenil jsem, rozloučil se se zárukou a pustil se do kuchání Ferdových vnitřností.

Cvakání disku je způsobeno poklesem napění na USB portu při vyšším proudovém odběru, vznikajícím při roztáčení disku. Pohledem na základní desku je patrné, že mezi +5V systému a USB jsou zařazeny dva prvky - dioda v propustném směru (D6) a vratná pojistka (F1). Na diodě vzniká právě onen vražedný úbytek napětí - neměřil jsem ji, ale předpokádám, že to bude obyčejná křemíková dioda, tj. s úbytkem 0,6-0,7V, což už je pro HDD moc. Tato dioda ovšem není nezbytná. Má zřejmě zabránit napájení elektroniky přehrávače z vnějšího zařízení, ovšem z principu se na tomto USB portu nikdy externí napájení neocitne, připojovaná zařízení (flash, čtečka, HDD) jsou pasivní. Proto není nic jednoduššího, než diodu D6 přemostit drátovou propojkou. A ejhle, disk bez problémů a odmlouvání najede.

Další drobností, která se mi nelíbí, je fakt, že USB port je napájen i při vypnutí přehrávače, tj. pokud je ve stand-by režimu. Tohle vyřeším hned, jak se mi pod ruku dostane nějaky P-MOSFET, kterým bude možné napájení spínat. Domácí zásoby zklamaly.

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Můžu poprosit o podrobnější popis, jak naučit fergusona externí 2,5''disky??Co je to ta drátová propojka??Moc děkuji

Anonymní řekl(a)...

Drátová propojka je kus měděného drátku připájený nejlépe mikropájkou přes zmíněnou diodu, viz fotky. Šlo by asi s trochou šikovnosti použít i trafopájku, ale není to moc bezpečné. Úprava samozřejmě znamená ztrátu záruky - je nutné otevřít kryt přístroje a propojku připájet.

camel řekl(a)...

Chtěl jsem se zeptat, zda nemáte zkušenost s rozděleným diskem např. na 2 . Jeden FAT32 a druhý NTFS . Pojede to? Díky za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

To bohužel nevím, jedině vyzkoušet. Ferguson nebere NTFS, ale tu část naformátovanou FAT32 by přečíst mohl, pokud to bude klasická primární partition. Ale fakt nevím, chce to zkusit.

Honza řekl(a)...

Mate nejake zkusenosti s externim 1.8" diskem?

Anonymní řekl(a)...

Nemám, ale měl by být energeticky méně náročný než 2.5", takže můj tip je, že bude fungovat i bez úprav přehrávače.

Anonymní řekl(a)...

Nezkoušel jste připojit nějaký disk s větší kapacitou .. vřádově od 250GB víš?

Anonymní řekl(a)...

Nezkoušel, můžete zkusit nakouknout na http://forum.acomp.cz/viewforum.php?f=84, jestli to tam někdo neřešil. Matně si vzpomínám, že Ferda měl omezení na počet načtených adresářů nebo souborů, takže s většími disky byl problém ve chvíli, kdy se zaplnily, ale to jsem jenom někde četl, takže nevím.

arno řekl(a)...

Vyzkoušel jsem paralelní připojení tzv. Schottkyho diody v ceně 2 Kč ke zmiňované křemíkové diodě. Nová dioda má nízké napětí v propustném směru. Zůstane přitom zachována její ochranná funkce v závěrném směru proti průniku externího napětí do Fergusona. Běží i HD 320 GB s odběrem 0,5 A.

arno řekl(a)...

K úpravě Fergusona jsem použil Schottkyho diodu typu 1N5818 - 30 V/1 A v pouzdru DO-41. Úbytek napětí na diodě je po připojení HD asi 0,35V.

Pavel řekl(a)...

Ahoj, děkuju za tip jak přinutit tohoto Ferdika napájet samostatně 2,5" HDD. Ještě by mě zajímalo to vypínání napájení disku při režimu standby. Máte nějaký návod? děkuji

alpov řekl(a)...

http://blog.alpov.net/2008/07/napjen-usb-portu-u-ferdy.html

Anonymní řekl(a)...

Bez problémů chodí disk 640 GB od WD,ale je to 3,5 " s exter. napáj.

Anonymní řekl(a)...

Další info.Kromě HDD 640, jsem momentálně marně zkoušel rozběhnout
750GB od A-DATA. I přes "diodovou" úpravu se to nepovedlo. Disk se sice konešně roztočil, ale odpověď DVD "zařízení nepodporováno" byla jasná i když HDD
je výrobcem naformátován na FAT 32.
Byť jsem laik, napadlo mne zkusit disk přeformátovat. Bohužel WIN XP ani 7 toto nenabízí. Zkusil jsem prográmek HP USB disk Storage co jsem měl v NB, ale nešlo to, asi byl disk moc veliký. Tak jsem ztahnul nejnovější verzi a ejhle, písemnou výpověď kupní smlouvy na HDD po netu jsem hodil do koše. Ted Ferda disk načte ale jen s původním krátkým kablíkem.
pegas

alpov řekl(a)...

Jojo, ošizené USB kabely jsou zlo, pořádně tlusté a krátké s poctivými dráty se skoro nedají sehnat, jedině originál k diskům.

Jinak mě docela překvapuje, že po těch letech někdo Fedru pořád aktivně používá :-) Mně připojený disk odešel a nový se mi pořizovat nechtělo, takže už ho mám jen na občasné víkendové přehrání DivXu z DVD. Doma jsem si dal dokupy NSA-310 s FFP a MiniDLNA.