úterý 18. března 2008

Pokusy s AD9951 a AD831

Práce na projektu KV transceiveru pomalinku pokračují, pokud vše půjde dobře, vznikne z něj diplomka. Z toho vyplývá, že za rok a kousek by mělo být hotovo, pokud se chci dočkat titulu :-) . V uplynulých týdnech jsem navrhl, oživil a provedl některá měření na dvou blocích budoucí radiostanice, kmitočtové syntéze a směšovači.

Lokální oscilátor bude zřejmě řešen pomocí přímé číslicové syntézy s obvodem Analog Devices AD9951. Jedná se o 14-bitovou DDS s maximálním taktem 400MHz, oproti svým předchůdcům (mnou v něčem použité např. AD9851, AD9833 a AD9835) se může chlubit zejména větší čistotou spektra výstupního signálu. Na obrázku je vidět na DPS s rekonstrukční dolní propustí na 40MHz, taktovaná krystalem 24MHz, jehož kmitočet je na vnitřní PLL násoben na 120MHz. Výsledné spektrum je velmi čisté, patrná je zejména druhá harmonická, která je potlačena průměrně jen o 45dB. Úroveň za LPF bez dalšího zesilování se pohybuje mezi -5 až -3dBm (na 50 ohmech), od 40MHz prudce klesá. DDS je řízena jednoduchým přípravkem s nějakým AVR a pár tlačítky. Nejdůležitější měření, které je zatím přede mnou, je zjištění fázového šumu výsledného signálu a jeho závislost na zdroji hodin DDSky - pravděpodobně bude nutné místo krystalu a vnitřní PLL násobičky použít externí krystalový oscilátor.

Směšovačů je v dnešní době používaná celá řada, vzhledem k požadavku na vysokou odolnost přicházejí v úvahu zejména vyvážené diodové směšovače (většinou od Mini-Circuits) a spínané směšovače. V současné době experimentujeme se směšovačem AD831, který je oblíbený zejména amatérem S54S. Zatím mohu říct asi tak to, že funguje, důkladné testy a měření ho teprve čekají.

Jinak jsme dnes s kolegy byli v Praze na ČTÚ a konečně máme udělané oprávnění HAREC. Takže značky a koncese už jsou skoro v poště :-)


Žádné komentáře: